Rymdprojekt

Människan har skickat upp artificiella satelliter och rymdsonder sedan 1950-talet. Här är en sammanställning av många av de intressantaste officiella projekten drivna av de nationella rymdstyrelserna. Länkarnas ordning i projekt har jag rankat efter (i mitt tycke) fallande aktualitets- och sevärdhetsgrad.

Eftersom Solen har en stort intresse i samband med den solblixt som kommer att ske hos Solen så hamnar satelliterna som observerar Solen överst.

Senast uppdaterad: 2021-12-29.

Pågående projekt

Genomförda projekt

Framtida projektHubble Space Telescope

NASA och Space Telescope Science Institute har startat en Heritage sida som uppdateras den första torsdagen varje månad.

Hubble Legacy Archive går det att hitta rådata från Hubble Space Telescope. Men lite energi och fyndighet går dett att producera egna forskningsresultat utifrån dessa. Kanske det blir samma gensvar som hos SOHO där mestadels amatörer har hittat de hittills upptäckta nu drygt 1500 st kometerna. (090226)


Nyheter om rymdfart

Ett nyhetsblad som kommer ut varje vecka med det senaste som händer inom rymdfarten är Jonathan McDowell's Space Report. Han gör även Sky & Telescope's sida om rymdfart varje månad.

Tillbaka till Kosmologikas hemsida

© Copyright 1996- Christian Målmark E-postadress

Copyright © www.kosmologika.net. Materialet får skrivas ut och användas för personligt bruk. Användning i undervisningssyfte eller kommersiella syften är ej tillåten utan tillstånd. Läs mer här: https://www.kosmologika.net/Copyright.html.